Dziś
pokażę jak zrobić samodzielnie dwa rodzaje choineczek ze sznurka,
obie robi się podobnie i wymagają podobnych materiałów, ale
wyglądają zdecydowanie różnie.
Jedna z nich będzie przeźroczysta,
magiczna i zwiewna, druga pełna, elegancka i bardzo stylowa.
Tak
naprawdę to co pokaże to podstawa, natomiast ozdoby i aranżacje
każdy może wykonać według własnych upodobań lub materiałów
jakie posiada. Ja dziś pokażę jak ja wykonałam je dla siebie.
Filmik: Jak samodzielnie zrobić podstawę magicznej choinki ze sznurka
Materiały:
Do
wykonania obu wersji sznurkowych choinek potrzebny jest nam
oczywiście sznurek, mnie podoba się najbardziej naturalny, szary lub barwiony sznurek konopny, lniany czy papierowy ale może być
każdy inny kolorowy sznurek lub wełna czy włóczka.
Oprócz
sznurka potrzebujemy stożek (podstawę choinki) na którym wykonamy
choinkę. Stożek może być ze styropianu lub najlepiej samodzielnie
zrobiony z kartonu lub papier-mache (choinki-wykonanie podstawy z papier-mache).
Filmik Jak zrobić podstawę choinki z papier-mache
Do
sklejenia lub utrwalenia całości potrzebujemy kleju wikolu, kleju z
mąki pszennej lub z mąki ziemniaczanej.
Wykonanie będzie takie
samo jedynie czas oczekiwania na wyschnięcie w przypadku kleju z
mąki nieco dłuższy, lub krótszy jeśli choinkę wypieczemy w
piekarniku.
Ozdoby
(przyprawy, koraliki, cekiny, makarony, suszone owoce) przyczepiamy
klejem na gorąco lub gumoklajstrem czy taśmą dwustronną jeśli
bawimy się z dziećmi. Przy przeźroczystej choince do środka
możemy włożyć świecące lampki ledowe.
Do
wykończenia przyda się brokat sypki najlepiej w opakowaniu z
"solniczką" i lakier do włosów lub klej z brokatem.
Magiczna choinka sznurkowa
Opis wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy stożek (podstawę choinki). Nasz stożek wszystko jedno jaki czy ze styropianu czy z kartonu będzie wykorzystany tylko chwilowo i aby choinka nie przywarła do niego owijamy go dokładnie folią spożywczą.
Następnie przygotowujemy klej: Robimy go podobnie jak wtedy gdy przygotowywaliśmy papier-mache.
wikol mieszamy z wodą (2-3 łyżki wikolu na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki soli i 1/2 szklanki wody,
mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i robimy krochmal (2-3 łyżki na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy mąkę ziemniaczana z gorącą wodą (1-2 łyżki na 1/2 szklanki wody) tworząc "kisiel".
W tym "kleju" moczymy sznurek by po wyschnięciu zachował formę.
Jest to metoda jaką robimy bombki typu cotton ball. Sznurek musi nasiąknąć klejem. Uwaga bawiąc sie z dziećmi najbezpieczniej wykorzystać klej z mąki bo sznurek naprężony i puszczony ma tendencje do chlapania (bardzo), a wikol pozostawia brudne ślady.
Mokrym sznurkiem owijamy stożek.
Owijamy sznurkiem stożek, ale nie równo i dokładnie tylko tak by powstała siatka im bardziej będzie nierówno i im więcej będzie się przecinało i krzyżowało będzie choinka się lepiej trzymała.
Teraz też decydujemy jak gęsto owijamy jak bardzo choinka ma być przeźroczysta.
Kiedy owiniemy już cały stożek, doklejamy koniec do poprzedniego sznurka i czekamy aż wyschnie najlepiej ok 24 h.
Jeśli jesteśmy niecierpliwi i chcemy by choinka była szybko gotowa możemy wysuszyć ją suszarką do włosów lub wstawić do piekarnika. To ostatnie sprawdza się dobrze w przypadku mąki, a w przypadku krochmalu jest warunkiem koniecznym by całość stężała i zaschła, ale pamiętajmy by folia była przystosowana od wysokiej temperatury.
Na koniec ostrożnie zdejmujemy choinkę ze stożka i ozdabiamy. Można ją polakierować.
Do środka włożyć lampki ledowe.
Jeszcze ciekawiej wygląda kiedy lampki będą prześwietlać np. przez suszone pomarańcze.
Opis wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy stożek (podstawę choinki). Nasz stożek wszystko jedno jaki czy ze styropianu czy z kartonu będzie wykorzystany tylko chwilowo i aby choinka nie przywarła do niego owijamy go dokładnie folią spożywczą.
Następnie przygotowujemy klej: Robimy go podobnie jak wtedy gdy przygotowywaliśmy papier-mache.
wikol mieszamy z wodą (2-3 łyżki wikolu na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki soli i 1/2 szklanki wody,
mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i robimy krochmal (2-3 łyżki na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy mąkę ziemniaczana z gorącą wodą (1-2 łyżki na 1/2 szklanki wody) tworząc "kisiel".
Następnie przygotowujemy klej: Robimy go podobnie jak wtedy gdy przygotowywaliśmy papier-mache.
wikol mieszamy z wodą (2-3 łyżki wikolu na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki soli i 1/2 szklanki wody,
mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i robimy krochmal (2-3 łyżki na 1/2 szklanki wody)
lub mieszamy mąkę ziemniaczana z gorącą wodą (1-2 łyżki na 1/2 szklanki wody) tworząc "kisiel".
W tym "kleju" moczymy sznurek by po wyschnięciu zachował formę.
Jest to metoda jaką robimy bombki typu cotton ball. Sznurek musi nasiąknąć klejem. Uwaga bawiąc sie z dziećmi najbezpieczniej wykorzystać klej z mąki bo sznurek naprężony i puszczony ma tendencje do chlapania (bardzo), a wikol pozostawia brudne ślady.
Mokrym sznurkiem owijamy stożek.
Jest to metoda jaką robimy bombki typu cotton ball. Sznurek musi nasiąknąć klejem. Uwaga bawiąc sie z dziećmi najbezpieczniej wykorzystać klej z mąki bo sznurek naprężony i puszczony ma tendencje do chlapania (bardzo), a wikol pozostawia brudne ślady.
Mokrym sznurkiem owijamy stożek.
Owijamy sznurkiem stożek, ale nie równo i dokładnie tylko tak by powstała siatka im bardziej będzie nierówno i im więcej będzie się przecinało i krzyżowało będzie choinka się lepiej trzymała.
Teraz też decydujemy jak gęsto owijamy jak bardzo choinka ma być przeźroczysta.
Teraz też decydujemy jak gęsto owijamy jak bardzo choinka ma być przeźroczysta.
Kiedy owiniemy już cały stożek, doklejamy koniec do poprzedniego sznurka i czekamy aż wyschnie najlepiej ok 24 h.
Jeśli jesteśmy niecierpliwi i chcemy by choinka była szybko gotowa możemy wysuszyć ją suszarką do włosów lub wstawić do piekarnika. To ostatnie sprawdza się dobrze w przypadku mąki, a w przypadku krochmalu jest warunkiem koniecznym by całość stężała i zaschła, ale pamiętajmy by folia była przystosowana od wysokiej temperatury.
Jeśli jesteśmy niecierpliwi i chcemy by choinka była szybko gotowa możemy wysuszyć ją suszarką do włosów lub wstawić do piekarnika. To ostatnie sprawdza się dobrze w przypadku mąki, a w przypadku krochmalu jest warunkiem koniecznym by całość stężała i zaschła, ale pamiętajmy by folia była przystosowana od wysokiej temperatury.
Na koniec ostrożnie zdejmujemy choinkę ze stożka i ozdabiamy. Można ją polakierować.
Do środka włożyć lampki ledowe.
Jeszcze ciekawiej wygląda kiedy lampki będą prześwietlać np. przez suszone pomarańcze.
Choinka ze sznurka pachnąca anyżem
Opis wykonania:
Karton lub cienką tekturkę zwijamy po skosie kartki w rożek, a następnie sklejamy lub zszywamy zszywaczem i wyrównujemy brzeg tworząc stożek (link).
Teraz
na dole naszego stożka przyklejamy sznurek. Pracując z małymi
dziećmi można zacząć od przyklejenia sznurka na dole taśma
dwustronną,
można też zacząć od razu przyklejać klejem. Wtedy
smarujemy pasek klejem i nawijamy sznurek, kiedy zabraknie kleju
smarujemy następny i tak dalej.
Całość
owijamy dokładnie sznurkiem dociskając kolejne warstwy, aż cały
stożek będzie ładnie pokryty. Jeśli klej gdzieniegdzie przecieka
to nie szkodzi bo po wyschnięciu staje się przejrzysty.
Teraz
naszą choinkę ozdabiamy np. Koralikami, przyprawami, (ja wybrałam
gwiazdki anyżu) lub kokardkami makaronowymi.
Jeśli pracujemy z maluchami możemy przyklejać ozdoby klajstrem gumowym, dorośli najprościej mogą użyć kleju na gorąco.
Jeśli pracujemy z maluchami możemy przyklejać ozdoby klajstrem gumowym, dorośli najprościej mogą użyć kleju na gorąco.
I
już choineczka gotowa, na koniec można delikatnie obsypać brokatem i spryskać lakierem do włosów by się nie obsypywał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz