poniedziałek, 21 marca 2016

Koszyczki wielkanocne lepione


Wielkanocne koszyczki, w których święcimy potrawy, i którymi ozdabiamy domy na Wielkanoc wyrabiane są z wikliny lub innych gałązek czy materiałów wykorzystywanych do wyplatania.
Bawiąc się z maluchami robimy koszyczki z papieru lub możemy je zrobić z różnych materiałów recyklingowych.
Dzisiaj tuż przed samymi Świętami pokaże inny pomysł na koszyczki tym razem lepione.

Materiały:


W ten sam sposób można wykonać koszyczki z gliny czy innej ceramicznej masy plastycznej, z masy solnej lub modeliny ale również z ciasta. 

Koszyczki z ciasta możemy wykorzystać do ozdoby stołu wielkanocnego. Najlepiej tutaj nadaje się ciasto półkruche lub kruche ale uwaga by nie było zbyt suche, bo może się kruszyć. 
Można też wykonać koszyczek z ciasta drożdżowego ale z niewielką ilością drożdży bo jeśli urośnie za mocno to zginą wzory koszyka.
Ciasto francuskie i na cruasanty niestety kruszy się za bardzo i ciężko by koszyczek ustał jeszcze np. z jajkami (choć są pyszne)

Do wykonania naszego koszyczka potrzebujemy jeszcze podstawki. Czyli czegoś o kształcie podobnym do naszego koszyka co pozwoli nam oprzeć konstrukcję i co będzie można upiec. Może to być ceramiczna, szklana lub metalowa miseczka.

Opis wykonania:




Rozwałkowujemy na cienki placek.






Odciskamy w nim denko miseczki by było widać jego kształt i wycinamy.





Z reszty ciasta wycinamy cieniutkie paseczki.




Wyrównujemy by wszystkie były jednej długości i wałkujemy palcami by zmieniły się w wałeczki



Naszą miseczkę przekręcamy do góry dnem. I lekko smarujemy olejem, by ciasto nie przywarło, można położyć papier do pieczenia.




lub podkładamy papier do pieczenia


Na denko nakładamy wycięte z ciasta denko koszyczka


następnie do niego przyklejamy nasze wałeczki. Jeśli to masa solna przyklejamy za pomocą wody z odrobiną kleju np. wikolu. 


Jeśli to ciasto spożywcze można użyć roztrzepanego jajka lub po prostu wody z mąką.



Kiedy wszystkie wałeczki są przyklejone zaczynamy je zawijać. Doklejając np. co trzeci czy czwarty w zależności od wielkości miseczki.




Na koniec z reszty ciasta robimy ozdobny wałeczek na denku, który też przytrzymuje paseczki. 



Możemy też zrobić kwiatki lub inne ozdoby.




Jeśli miały by być wewnątrz koszyka pieczemy je osobno i przyklejamy po upieczeniu.


Wypiekając nasz koszyczek możemy na denko nasypać wypełniacza np. ziaren fasoli, by denko nie uniosło się;



Dokładnie w ten sam sposób robimy każdy koszyczek lepiony zarówno z masy ciastopodobnej jak i ceramicznej. 
Ten ostatni oczywiście wypalamy w bardzo wysokiej temperaturze (powyżej 1000 stopni) w specjalnym piecu (tu zamiast miseczki stosujemy formę z gipsu). Po wypaleniu szkliwimy i znów wypalamy.

Nie możemy pleść koszyczka bez podstawy bo każda tego typu masa jest zbyt ciężka i opada pod wpływem własnego ciężaru.
Wyjątkiem będą tylko koszyczki plecione z modeliny i bardzo malutkie, ale tak naprawdę łatwiej upleść je w ten sposób.
Koszyczki z ciasta pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 120- 140 stopni z termoobiegiem nie zdejmując z formy, aż uzyskają lekko złoty kolor (jeśli to masa solna to trochę krócej tak by pozostały białe). W zależności od wielkości i grubości ok 1/2 h.



Po upieczeniu zdejmujemy z podstawki 




i możemy też jeszcze dowolnie ozdobić lub pozostawić naturalne. Koszyczek z ciasta może służyć jako koszyczek na pieczywo lub możemy na wielkanocnym stole podawać w nim pisanki


Różne rodzaje koszyczków z ceramiki


o kwadratowej podstawie



okrągły poszkilwiony szkliwem o efekcie spękania


okrągły z kwiatkami na zewnątrz



z kwiatkami w środku



A jak możemy je ozdobić i wykorzystać oto kilka przykładów:


















Prześlij komentarz